Фестивал ПОЗОРНИЦА МЛАДИМА

Фестивал ПОЗОРНИЦА МЛАДИМА

admin | 12. децембра 2020.

Чланови удружења  Радост стварања су 2014. године дошли на идеју да позову драмске секције из свих новосадских основних и средњих школа да са својим представама учествују на фестивалу аматерског драмског стваралаштва. Одзив је био сјајан. Фестивал је трајао четири дана  и преко двадесет новосадских школа је узело учешће на фестивалу. Родитељи су били веома задовољни а деца одушевљена. Фестивал се те, као и наредних шест година, одржавао у Културном центру Новог Сада. На позорници Културног центра су наступала деца од првог разреда основне школе до четвртог разреда средње школе, дакле глумила су деца од седам до осамнаест година. Сала је стално била пуна а одушевљење основаца што наступају на правој позорници, било је видљиво. Радио телевизија Војводине је саму манифестацију медијски пропратила.

Теме представа су разнолике. Колегинице- учитељице и професорке српског језика- увек су бирале заиста сјајне текстове. Текстове који се баве проблемима деце и разјашњавањем разних дилема које се појављују током одрастања. Значај пријатељства и дружења је тема која је увек била на врху по својој заступљености  у представама. Важно место заузима и љубав према природи, као и поштовање различитости и креативности међу вршњацима. Присутне су и теме из националне историје, културе и науке. 

Фестивал постоји већ пуних седам година, на радост и деце и наставника и родитеља. Деца заиста воле да кроз драму изразе своје  ставове, своја размишљања и осећања. Ове 2020. године морамо да се дружимо  на даљину и сам фестивал је онлајн. Иако смо  физички удаљени једни од других, ми и даље осећамо блискост због заједничке  љубави према позоришту и радости коју осећамо док стварамо представе.

Израда сајта   webcon.rs